Sušárny

Při courání  jsem narazil na další zajímavost.

Dříve se ovoce konzervovalo hlavně sušením. Na to se stavěly speciální stavby - sušárny. V troubách u kamen se mohlo sušit jen malé množství, a to až po vaření, když se už netopilo. A jednalo by se o velice malé množství. Sušárny se stavěly  převážně buď zděné, nebo dřevěné. V Zemském ráji jsem zaregistroval sušárny ve skalách. Buď celé vysekané, nebo jen částečně a zbytek přizděné. Ovoce se sušilo ve velkém a sušárny se  propůjčovaly i sousedům. Poznají se podle toho, že mají vysekaný komín a ve stěnách kapsy pro kůly pod lísky. Bývájí zde i zbytky topidla. Většinou kachlová kamna. Tyto kachle budou asi hodně staré.

Zde je část sušárny ve skále, s přední klenbou ze štuků.Část je zřícená. Tato  měla dokonce vytesané schody na pec.

Další je dvoukomorová, také s kachlovými kamny. Je z r. 1894.

 

V této sušárně nejsou kovová kamínka původní. Ty dodali trempíci.

Dříve lidé uměli využít přírodu. To je vchod do sušárny.

Tato byla též dvoukomorová, se zbytky kachlů uprostřed.

Rozlámané lísky u stěny v druhé komoře.

Tato je již značně poničená.

Tato sušárna má přizděné čelo z pískovcových bloků (štuků).

Sušily se hlavně jablka, hrušky, švestky, houby, ale i borůvky či brusinky, či bezinky. Usušené ovoce se ukládalo do beden podobných moučnicím (třídílné) na půdě. Sušené ovoce, zvané křížaly, po čase zbělelo, ale nebyla to plíseň, byl to cukr. Malá zajímavost.

Příkaz všem hejtmanům. Čeká se příjezd Jeho Milosti - hleďte shromážditi ořechy lískové, sušené višně a odvést do Jičína. Zásobte se hřiby, houbami suchými, nečervivými.

Dnes suším s elektrickou sušárnou. Ovoce je stejně dobré, vnoučata se mohou umlátit, hlavně po hruškách. Nemusím je sířit. Vydrží do příští sklizně v pohodě, tedy pokud se nesnědí.  Mám takovou příhodu. Jeden rok jsem byl líný a nakrájel jsem hrušky na sušení  i se šlupkou. Křížaly mám stále na stole k zobnutí. Přijel známý a uchutnal. Po chvíli mi říká, člověče, já to vše snědl, je to výborné. Při odchodu jsem mu dal pár sušených hrušek s sebou, pro manželku. Večer mám telefon. Pane Kořínek ty houby jsou vynikající. Dejte to do Receptáře, jak to děláte? Já kroutím hlavou, jaký houby ? No co jste poslal po manželovi. On jí totiž řekl, Kořen Ti posílá houby, ochutnej. Tak jsem jí vysvětlil, že to jsou sušené hrušky se šlupkou a opravdu vypadají jako sušené houby. Ona na to . Musím ukončit rozhovor, jdu ho zabít. Na čundry jsou křížaly vynikající.


Bramboračku bez sušených hřibů si u nás neumíme představit.

Sušené lišky , taky vynikající ingredience do bílé polévky.